Wedstrijdtraining

inleiding

In Nederland wordt de amateurbokssport in wedstrijdverband beoefend door ongeveer 1000 mannen (en vrouwen). De sportbenaming is enige jaren geleden veranderd in Olympisch boksen. Ook zijn er nog zo’n 20 beroepsboksers, welke georganiseerd zijn in een aparte vereniging voor het profboksen (VPBN = Vereniging Prof Boksen Nederland). Voordat je als wedstrijdbokser de ring in kunt, gaat er wel de nodige training aan vooraf. Boksen is immers niet een sport die je zomaar even doet, maar waarbij een uitstekende conditie, techniek, beheersing en goede gezondheid een eerste vereiste zijn.

 

Gevaren in de wedstrijdsport?


Op het eerste gezicht lijkt boksen een gevaarlijke sport met veel blessures. Natuurlijk, boksen is geen sport zonder risico’s. Maar het aantal blessures in de bokssport is nog ver beneden het landelijk gemiddelde van alle sporten. Ook staan training (uitsluitend bij erkende verenigingen door gediplomeerde trainers) en wedstrijden onder streng toezicht van de Boksbond. Niet voor niets is de bokssport een van de weinige ringsporten die lid is van en erkend door het NOC*NSF en het Ministerie van VWS.

 

Medische eisen


Elk jaar een sportkeuring. Voorafgaand aan elke wedstrijd wordt je gekeurd door de ringarts. Bij zware partijen volgt soms een startverbod (bij bepaalde uitslagen verplicht) van 4-8 weken. Een bril of contactlenzen is niet toegestaan.

klik hier voor gratis proefles

Trainers

Lesrooster